Spaghetti cacio e pepe

Spaghetti cacio e pepe
Oceń przepis:
83 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • Ok. 150-200 g spaghetti
  • 120-140 g drobno startego pecorino
  • 1 płaska łyżka masła lub 2 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Spaghetti gotujemy w osolonym wrzątku, jak już będzie prawie gotowe na suchej patelni podprażamy 1 sporą łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu i wrzucamy do niego masło lub skrapiamy oliwą.

Następnie przekładamy na patelnię makaron, zachowując część wody z gotowania. Podrzucamy chwilę zawartością patelni, lekko podlewamy wodą spod makaronu i wyłączamy gaz.

Posypujemy startym serem, lekko solimy i mieszamy. Serwujemy, dodatkowo posypując startym pecorino i ew. dla dekoracji lekko przyprawiamy pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA