Saltimbocca - kotlety cielęce

Saltimbocca - kotlety cielęce
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.9)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 6 kotletów cielęcych
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 6-12 liści szałwii
  • oliwa
  • masło sklarowane
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki rosołu
  • sól
  • pieprz
  • mąka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso dobrze rozbić tłuczkiem. Na każdym plastrze położyć listek lub dwa szałwii i przykryć plastrem szynki, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać oliwę, ewentualnie dodając łyżkę sklarowanego masła. Smażyć kotleciki najpierw ze strony szynki z szałwią, potem z drugiej strony. Tuż po przewróceniu wlać wino i rosół, i na mocnym ogniu odparować. Doprawić solą i pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA