Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu

Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.25)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
Składniki:
- garść suchego makaronu ryżowego
- olej do głębokiego smażenia
- 6 dużych krewetek
- 50 g tofu
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki utartego korzenia imbiru
- 1/2 posiekanej ostrej papryczki
- olej
- sos sojowy
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, gdy jest gorący wrzucić czosnek, imbir i papryczkę, zamieszać. Po chwili dodać krewetki i pokrojone w plasterki tofu. Zrumienić. Polać sosem sojowym, odparować. W tym czasie rozgrzać w garnku olej do głębokiego smażenia. Na łyżce cedzakowej ułożyć makaron i suchy zanurzyć w oleju, przyciskając z wierzchu drugą łyżką. Makaron smażąc się urośnie i stanie się chrupki i puchaty. Makaron osączyć, przełożyć na talerz i podać przykryty krewetkami z tofu.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia chińska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze