Congee z grzybami shiitake i gomashio

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 filiżanka brązowego ryżu
- 500 ml wody albo bulionu jarzynowego
- 1 filiżanka pokrojonych grzybów shiitake
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka gomashio (uprażony sezam wymieszany z solą morską w proporcjach 3:1)
- 1 łyżeczka octu umeboshi
Przygotowanie:
Ryż kilkakrotnie opłukać, zalać wodą i odstawić na całą noc. Odcedzić.
Do garnka o grubym dnie wlać 500 ml wody albo bulionu. Dodać ryż, grzyby i imbir. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny mieszając co jakiś czas. Powinna powstać gęsta zupa. Jeśli trzeba, w trakcie gotowania dolać trochę wody.
Przed podaniem wlać ocet i posypać zupę gomashio.
Do garnka o grubym dnie wlać 500 ml wody albo bulionu. Dodać ryż, grzyby i imbir. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny mieszając co jakiś czas. Powinna powstać gęsta zupa. Jeśli trzeba, w trakcie gotowania dolać trochę wody.
Przed podaniem wlać ocet i posypać zupę gomashio.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia chińska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze