Omlet z ziemniakami

Omlet z ziemniakami
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 8 plastrów boczku pokrojonych w niewielkie skwarki
  • 2 łyżki masła
  • pokrojona cebula
  • pokrojony ząbek czosnku
  • ocet balsamiczny
  • łyżka oliwy bądź smalcu kaczego lub wieprzowego
  • 3 średnie obrane i pokrojone ziemniaki sałatkowe
  • 5 jajek
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Usmażyć boczek na małej patelni do chrupkości i odłożyć do odsączenia na ręcznik papierowy. Zlać niemal cały tłuszcz z patelni, pozostawiając tylko łyżkę. Dodać masła, ustawić na średni gaz i smażyć cebulę do miękkości, przez ok. 5 min. Dodać czosnek na minutę. Wyłożyć wszystko na talerz. Zdeglasować patelnię octem i odparować go niemal całkowicie. Wlać łyżką oliwy lub smalcu i tym razem mocno rozgrzać. Obsmażać ziemniaki przez co najmniej 20 min, rzadko mieszając, aż będą miękkie w środku, kiedy wkłujemy widelec, a chrupkie i złociste z wierzchu. Wrzucić z powrotem cebulę, czosnek i skwarki. Rozbełtać lekko jajka, doprawić solą i pieprzem i wylać na ziemniaki. Smażyć, aż zetną się od spodu, lecz pozostaną luźne z wierzchu. Wtedy przykryć omlet i smażyć aż do lekkiego ścięcia się wierzchu, nie dłużej niż minutę. Oskrobać brzegi łopatką i wyłożyć omlet na duży talerz.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE