Polędwiczki wieprzowe po chińsku

Polędwiczki wieprzowe po chińsku
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.70

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4

Przepis



Marynata z sosu ostrygowego:
1 szalotka
6 ząbków czosnku
4 łyżka imbiru
½ szklanki sosu ostrygowego
¼ szklanki sosu hoi sin
2 łyżka przecieru pomidorowego

Polędwiczki wieprzowe po chińsku:
2 polędwiczki wieprzowe, bez błon
marynata z sosu ostrygowego
1 łyżka oleju roślinnego

Marynata z sosu ostrygowego:
Włóż szalotki, czosnek i imbir do blendera, zmiel. Przełóż do miseczki, dodaj sos ostrygowy, sos hoi sin i przecier pomidorowy, wymieszaj.

Polędwiczki wieprzowe po chińsku:
Ułóż polędwiczki w naczyniu żaroodpornym, marynuj w połowie marynaty z sosu ostrygowego.
Wstaw do lodówki i marynuj przez minimum ½ godziny, maksymalnie całą noc. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozgrzej olej na dużej patelni żaroodpornej, na średnim ogniu. Obsmaż polędwiczki ze wszystkich stron. Polej polędwiczki pozostałą marynatą z sosu ostrygowego. Wstaw do piekarnika do czasu upieczenia, na mniej więcej 20 minut. Przed podaniem wystudź przez mniej więcej 15 minut.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE