Kraby z chili

Kraby z chili
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

  • 4 błękitne kraby pływaki
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • pół pęczka kolendry
  • 2 chili
  • kawałek trawy cytrynowej
  • 100 g cukru palmowego
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 3 łyżki malajskiego sosu chili
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 4 posiekane szalotki
  • 4 łyżki posiekanej kolendry

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kraby dzielimy na części. Gotujemy w parowniku przez 5 minut, następnie studzimy. W moździerzu przygotowujemy pastę z czosnku, trawy cytrynowej, chili i korzeni kolendry. Do woka wlewamy olej arachidowy, wrzucamy kraby i podsmażamy przez 3 minuty. Dodajemy przygotowaną pastę i całość smażymy dalsze 2 minuty. Dolewamy sosy i olej sezamowy. Posypujemy szalotkami i natką kolendry.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE