Kraby z chili

Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Składniki:
- 4 błękitne kraby pływaki
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- pół pęczka kolendry
- 2 chili
- kawałek trawy cytrynowej
- 100 g cukru palmowego
- 3 łyżki sosu hoisin
- 3 łyżki malajskiego sosu chili
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 4 posiekane szalotki
- 4 łyżki posiekanej kolendry
Przygotowanie:
Kraby dzielimy na części. Gotujemy w parowniku przez 5 minut, następnie studzimy. W moździerzu przygotowujemy pastę z czosnku, trawy cytrynowej, chili i korzeni kolendry. Do woka wlewamy olej arachidowy, wrzucamy kraby i podsmażamy przez 3 minuty. Dodajemy przygotowaną pastę i całość smażymy dalsze 2 minuty. Dolewamy sosy i olej sezamowy. Posypujemy szalotkami i natką kolendry.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Owoce morza
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze