Suflety krabowe

Suflety krabowe
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach (odc.3)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Przepis



Składniki
2 łyżki tartego parmezanu
25 g masła plus trochę do wysmarowania kokilek
25 g mąki
285 ml mleka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki angielskiego proszku musztardowego
kilka kropli [sklep 426]sosu tabasco[/sklep]
110 g tartego gruyere\'a
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
mięso z jednego kraba (jasne i ciemne mięso)
3 żółtka z wiejskich jajek, lekko roztrzepane
4 białka z wiejskich jajek

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Wysmarować masłem sześć kokilek i posypać tartym parmezanem. Stopić na patelni 25 g masła i wymieszać z mąką, tak, aby nie było grudek. Podgrzewać przez minutę, a następnie wlewać stopniowo mleko, mieszając, aby powstał beszamel. Podgrzewać na małym ogniu sos, aż zgęstnieje, następnie dodać przecier pomidorowy, proszek musztardowy, sos tabasko, starty ser gruer, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Spróbować, ewentualnie doprawić. Dodać rozdrobnione mięso kraba. Przestudzić, a następnie wlewać stopniowo rozbite żółtka, mieszając, by się nie ścięły. W osobnej misce ubić białka na sztywna pianę. Dodawać pianę do masy beszamelowo - krabowej, delikatnie mieszać, przegarniając metalową łyżką, uważając, aby piana zbytnio nie opadła. Rozłożyć powstałą masę do kokilek. Do brytfanki wlać wodę na głębokość 2,5 cm. Umieścić kokilki w brytfance—woda powinna sięgać co najmniej do połowy wysokości kokilek. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku przez około 20 minut, aż suflety urosną i się przyrumienią. Podawać natychmiast z sałatą i ciepłym chlebem.

© Dave Myers i Si King

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE