Tort galicyjski

Tort galicyjski zobacz Tort galicyjski 2018-06-19 13:01:12
Tort galicyjski
Oceń przepis:
72 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy: (rant średnica 20 cm)
  • 250 g orzechów włoskich
  • 150 g cukru pudru
  • starta skórka z zielonej cytryny
  • 5 jajek

Dodatki:

  • konfitura z czarnej porzeczki
  • polewa czekoladowa
Krem maślano-kawowy:
  • 4 żółtka
  • 200 g + 50 g cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml spirytusu
  • 100 g orzechów włoskich (kilka odłożyć do dekoracji)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Biszkopt orzechowy
Orzechy włoskie zmielić, połączyć z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Odstawić na kilka godzin. Dobrze jest przygotować mieszankę dzień wcześniej. Do mieszanki dodać jajka i dokładnie wymieszać. Masę wylać do tortownicy i piec w temp. 170 stopni około 40 min.

Krem maślano-kawowy:
Ubić żółtka z mniejszą ilością cukru, dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, a pozostały cukier zalać minimalną ilością wody i gotować aż syrop będzie lekko gęstniał. Gorący wlewać strumieniem na ubijane żółtka i dalej ubijać aż do wystygnięcia. Masło małymi kawałkami wrzucać do masy jajecznej i dalej ubijać. Po otrzymaniu kremu dodać spirytus i uprażone wcześniej orzechy włoskie.

Złożyć tort:
Ostudzony biszkopt orzechowy przekroić na 3 części. Pierwszy włożyć na dno tortownicy, rozłożyć na nim porcjami konfiturę z czarnej porzeczki i rozsmarować krem kawowy. Przykryć drugim biszkoptem i powtórzyć czynność. Wierzch zasmarować kremem i odstawić do zastygnięcia. Po wycięciu z tortownicy oblać polewą czekoladową. Udekorować.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

izabela29 8 lat temu

Jeśli chodzi o dekoracje to proponuję zrobić takie szlaczki na gładkim kafelku i chwile poczekać aż zacznie zastygać ale ma być czekolada jeszcze miękka. Podwadzać nożem albo szpachelką ( ja sobie kupiłam w markecie budowlanym ) i dopiero formować. Tak robią w cukierniach i nie bawią się w jakieś folie.

pawko 9 lat temu

jestem za eliszką.

Goska901 9 lat temu

Ten przepis to jedno wielkie fiasko. Nie pokazano w programie jak pani Sikoń dodaje proszek do pieczenia, dlatego też większość tortów nie urosła. Pani Sikoń powinna brać lekcje pieczenia, a nie je dawać. Pozdrawiam.

eliszka 9 lat temu

CZYTAM TE SKARGI POD ADRESEM P. SIKOŃ I CHOLERA MNIE BIERZE.
PIERWSZY RAZ GO ROBIŁAM Z P. SIKOŃ W/G PRZEPISU I TORT WYSZEDŁ BARDZO DOBRZE, GOŚCIE TYLKO CMOKALI Z ZACHWYTU. JEŚLI ROBI SIĘ GO WEDŁUG PRZEPISU TO NA PEWNO WYJDZIE. ALE JEŚLI KTOŚ NIGDY NIE ROBIŁ TORTÓW TO LEPIEJ ŻEBY NAUCZYŁ SIĘ NAJPIERW ROBIĆ ZWYKŁE BISZKOPTY "BO TEŻ NIE JEST TO ŁATWE", JEŚLI BĘDĄ WYCHODZIĆ ZA KAŻDYM RAZEM DOBRZE, TO NA PEWNO I TEN BISZKOPT WYJDZIE.
WYRAŹNIE JEST NAPISANE PRZY PRZEPISIE TRUDNOŚĆ:"TRUDNE".
CZYTAM ŻE KREM NIE WYCHODZI BO JEST ZA RZADKI. JEŚLI DOBRZE ZREDUKUJECIE SYROP "GĘSTY" MA BYĆ I DODACIE GO PO TROSZKU A NIE OD RAZU, TO ZACZYNA SAM KREM GĘSTNIEĆ.
JA ZAMIAST KAWY DODAŁAM 4 ŁYŻKI KAKAO, WIĘC TEZ TROCHĘ ZMIENIŁAM SAMA, ALE WYSZŁO TO NA DOBRE, NIEKTÓRZY NIE LUBIĄ KAWY, A WIĘKSZOŚĆ JEDNAK LUBI CZEKOLADĘ.
JEDYNIE CO MI NIE WYSZŁO ZA BARDZO TO OZDOBA, PONIEWAŻ MIAŁAM ZA CIENKĄ FOLIĘ, ALE TO AKURAT NIKOMU NIE PRZESZKADZAŁO.

TillTheWorldEnds 9 lat temu

[quote TillTheWorldEnds napisał 19.06.2011 11:47]
Mam pytanie. Czy ten krem nie smakuje jak kogel mogel?
[/quote]
Ten krem jest bardzo rzadki
I jajka nie chca się ubic do białości tak jak dla niej
No cóz moze gdybym miala mikser za 2500 zl to by sie udał

TillTheWorldEnds 9 lat temu

Mam pytanie. Czy ten krem nie smakuje jak kogel mogel?

marzi 9 lat temu

Właśnie robiliśmy ten ala tort i nic z tego tylko składniki stracone,ciasto nie urosło,masa żadka ,jednym słowem lipa!!!Poraz kolejny telewizyjna ściema dodali coś na boku a nam zapomnieli o tym powiedzieć!!!Mąż stwierdził że masa to ajerkoniak do wypicia a nie do tortu!Pozdrawiam !!!

Jeffix 9 lat temu

ja też miałem problemy z wyrośnięciem biszkoptu, krem trochę rzadki ale pomogło wstawienie do zamrażarki na 30 minut, w smaku naprawdę jest rewelacyjny,
na przyszłość na pewno zmodyfikuję przepis aby wyszedł lepiej.
tak jak piszą inni forumowicze trzeba zadbać o to aby syrop był naprawdę gęsty, poza tym ja zamiast spirytusu dałem koniaku i uważam, że to daje jeszcze lepszy smak

Bena 9 lat temu

też piekłam-biszkopt nie urósł wcale,ale faktycznie trzebabyło dodać białka ubite-tak jak w innych orzechowych-ja przekroiłam na trzy b.cienkie placuszki-krem chyba za słodki,ale ogólnie był niezły-ozdoby na tej koszulce nie trzymały się-może miałam-za miękkie-lepiej zrobić(wyszprycować)na sztywniejszym papierze do pieczenia(takim brązowym woskowanym)-ale ogólnie tort fajny-chociaż parę pytań mam do p.Bożeny

zlooooo 9 lat temu

aleee sraczkujecie!!!! Jak wam nie wyszlo to trudno a nie robicie narodowa zadyme ! Pani bozena to uwierzcie ma tone innych rzeczy zeby sie jeszcze wami przejmowac i moze do kazdego z was do domu jechac i wyjasniac ... oj ludzie

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE