Tarta tatin z cykorii

Tarta tatin z cykorii
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 garść posiekanego
  • świeżego rozmarynu
  • 6 główek cykorii
  • obranych i przeciętych wzdłuż
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki czerwonego wina
  • 1 porcja ciasta francuskiego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Roztop cukier w rondlu nad średnim ogniem (5 min). Dodaj ocet, a potem oliwę, masło i rozmaryn. Do rondla włóż cykorie. Posyp solą i pieprzem, zakryj folią i gotuj przewracając od czasu do czasu, aż zmiękną i ściemnieją, czyli około 45 min. Odkryj i gotuj jeszcze przez 15 min, żeby odparować syrop. Polej winem i znowu odparuj nieco, 3 – 5 min. Piekarnik podgrzej do temperatury 200°C. Rozłóż cykorie do 6 foremek. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego 6 okręgów, które będą pasować do ramekinów. Połóż okrąg na każdej foremce i przykryj nim cykorie jak kocem. Piecz, aż ciasto będzie złociste, czyli 20 min. Wyjmij tarty na deskę. Podawaj w ten sposób z rukolą lub sałatką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA