Pierniczki świąteczne

Oceń przepis:
Przygotował:
Katia Roman-Trzaska
- Seria kulinarna:
- Little Chef (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 400 g mąki
- 140 g cukru pudru
- 60 g masła
- 2 duże jajka
- 100 g miodu
- 1 łyżeczka sody
- imbir mielony
- kora cynamonu
- gożdziki
- kardamon
- gałka muszkatołowa
- anyż
Przygotowanie:
Rozgnieć przyprawy w moździerzu, zetrzyj korę cynamonu i połącz z pozostałymi przyprawami. Przyprawy wymieszaj z innymi suchymi składnikami. W misce połącz jajka i miód. Wlej masę jajeczną do suchych składników, dodaj pokrojone masło i wyrób ciasto. Odstaw ciasto na ok. 24 h. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5-7 mm i wycinaj dowolne kształty. Piecz ok. 10-15 min.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Potrawy na Boże Narodzenie
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze