Tarta czekoladowa ze spodem bez pieczenia

Tarta czekoladowa ze spodem bez pieczenia
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty

Składniki:

  • 50 g czekolady gorzkiej, połamanej i roztopionej
  • 50 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki kakao
  • 175 g ciastek digestive, pokruszonych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Mus czekoladowy:
  • 150 g czekolady
  • 1 szklanka (250 ml) kremówki
  • 75 g cukru
  • 3 jaja
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ulubiony likier, 2-3 łyżki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ciastka mielimy na pył. 50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ją do ciastek razem z miękkim masłem cukrem, kakao i miksujemy na ciasto. Wykładamy nim formę do tarty (wcześniej wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem). Wstawiamy do lodówki. Rozpuszczamy kolejne 150 g czekolady. Kremówkę z cukrem podgrzewamy delikatnie mieszając, by cukier się rozpuścił. Jaja wbijamy do miski i starannie roztrzepujemy, dolewamy chochlą po troszku ciepłej śmietanki cały czas mieszając. Dolewamy całość do reszty śmietanki. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Nie możemy dopuścić do zagotowania, krem ma zgęstnieć jak budyń. Ściągamy z ognia, dodajemy czekoladę, kawę i ekstrakt i miksujemy na gładki krem. Przelewamy na formę z ciastem i studzimy min. 4 godziny w lodówce.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE