Krem z mascarpone z pomarańczą i truskawkami

Seria kulinarna:
Basia Ritz. Kuchnia z sercem
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Dania na walentynki
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:

krem:
250 g mascarpone (temperatura pokojowa)
200 g śmietany kremówki 30%
2 żółtka
3 łyżki cukru drobnego do wypieków
3-4 łyżki likieru pomarańczowego
skórka starta z 1 pomarańczy

owoce:
filety z 1 pomarańczy
ok. 250 g truskawek
2 łyżki cukru drobnego do wypieków
parę listków melisy cytrynowej
parę listków mięty
likier pomarańczowy

Przygotowanie:
Przygotować owoce: Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Pomarańczę wyfiletować, dodać do truskawek. Owoce oprószyć cukrem i zalać likierem. Dodać posiekaną melisę i miętę, wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Przygotować krem: żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce mascarpone, nadal ubijając. Pod koniec dodać alkohol i skórkę z pomarańczy. Śmietanę ubić i dodać do kremu mieszając delikatnie szpatułką. Krem przełożyć do naczyń, w którym będzie serwowany (np. szklanki, duże kieliszki lub salaterki) i umieścić w lodówce na ok. 1 godzinę. Gotowy krem podawać z macerowanymi owocami.




 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE