Racuchy bhaji, tarka daal i migdałowy ryż

Racuchy bhaji, tarka daal i migdałowy ryż
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
2 godziny, 30 minut

Przepis



Tarka daal:
3 łyżki oleju arachidowego albo roślinnego
5 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych na cienkie plasterki
1 łyżeczka mieszanki przypraw w ziarnach (gorczycy, kminu, kolendry i łuskanego kardamonu)
250 g suszonego grochu
750 ml wody

Racuchy bhaji:
150 ml greckiego jogurtu
75 g mąki z ciecierzycy albo pszennej + 2 łyżki do oprószenia
½ łyżeczki mielonego kminu
½ łyżeczki garam masala
szczypta soli
1-2 czerwone albo zielone chili, pokrojone na cienkie plasterki
1 duża biała cebula, pokrojona na plasterki
30 g liści kolendry, umytych i posiekanych
sok z 1 limonki
¾ łyżeczki mielonej kurkumy
1 litr oleju słonecznikowego

Migdałowy ryż:
2 łyżki masła
80 g migdałów w płatkach
350 g ryżu basmati
500 ml wody

Do podania:
gęsty jogurt naturalny
czatnej z mango
liście z 4 gałązek kolendry


Tarka daal:
Rozgrzej olej w średnim rondlu na średnim ogniu. Podsmaż czosnek i przyprawy mieszając, aż się zrumienią (UWAGA – ziarna przypraw mogą podskakiwać i pękać, więc trzeba uważać na twarz i oczy). Dodaj groch, wymieszaj z przyprawami i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, usuwaj wypływające na wierzch szumowiny, następnie zmniejsz ogień i gotuj 35-45 min pod częściowym przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż groch będzie miękki i wchłonie wodę. Rozgnieć groch widelcem i dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Bhajis:
W dużej misie wymieszaj jogurt z mąką, mielonym kminem, garam masalą i solą. Dodaj 3 łyżki wody i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw je na bok na 15 min. Dodaj chili, cebulę, kolendrę, sok z limonki i kurkumę, i starannie wymieszaj. Odstaw ciasto na kolejne 15 min. Rozgrzej olej w głębokim garnku – kiedy wrzucony do niego skrawek bułki od razu się zrumieni, olej ma właściwą temperaturę. Nakładaj ciasto łyżką i smaż po 3 racuchy przez 3-4 min obracając je, aż będą złociste. Odławiaj je łyżką cedzakową, odkładaj na duży talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i trzymaj w cieple.

Migdałowy ryż:
Stop w rondlu masło na małym ogniu. Dodaj migdały i smaż mieszając 2-3 min, aż będą złociste. Dodaj ryż, wymieszaj i zalej wodą. Przykryj rondel pokrywką i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Gotuj 8-10 min, a następnie zdejmij rondel z ognia i odstaw przykryty na bok na 5 min, a następnie przemieszaj ryż widelcem, żeby był puszysty.

Rozłóż ryż na 4 talerze, nałóż porcje daalu i po 3 racuchy bhaji, a czatnej i jogurt podaj w oddzielnych miseczkach. Przybierz porcje listkami kolendry.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE