Chutney ze świeżych i suszonych pomidorów

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Delia na zimę (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Przygotowanie:
Skladniki
2 kg świeżych pomidorów
garść pomidorów suszonych
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion gorczycy
4 zielone chilli
4 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
4 duże cebule
1 łyżka deserowa soli
20 dag ciemnego cukru trzcinowego
500 ml octu winnego z jabłek
Przygotowanie
Przyprawy prażymy na sucho i kruszymy w moździerzu. Suszone pomidory moczymy 20 minut w ciepłej wodzie. Wszystkie warzywa siekamy w malakserze, wrzucamy do dużego rondla, wsypujemy sól, przyprawy i cukier, wlewamy ocet, mieszamy i gotujemy na maleńkim ogniu przez 3 godziny.
Po tym czasie przeprowadzamy próbę: robimy łyżką rowek w powierzchni – jeśli wypełni się octem, gotujemy jeszcze kwadrans i znów sprawdzamy. Gotowe chutneye przekładamy do gorących, wyjałowionych słoików i przechowujemy 8 tygodni, zanim je podamy.
© Delia Smith
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze