Azjatyckie pakieciki z owocami morza

Azjatyckie pakieciki z owocami morza
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Jamie & Jimmy's Food Fight Club 4 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
45 minut

Składniki:

  • 2 filety z ryby o białym mięsie, ze skórą, oczyszczone z resztek ości
  • 4 przegrzebki, oczyszczone, z ikrą
  • 4 duże krewetki królewskie w pancerzykach
  • 150 g omułków
  • 140 g drobniejszych małży
  • 2 sztuki pak choi
  • garść groszku cukrowego
  • 100 g fioletowych brokułów gałązkowych
  • 100 g kapusty choy sum
  • 1 duże jajko
  • 300 g gotowanego ryżu basmati
  • 1 łyżka śmietanki kokosowej
  • 1 świeże czerwone chili
  • 1 limonka
Marynata:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Filety przekrój na pół i delikatnie ponacinaj skórę pod skosem. Przegrzebki ponacinaj w skośną krateczkę. Obierz krewetki, zostawiają główki i ogony (dodadzą wspaniałego smaku), umieść w miseczce. Omułki i małże starannie opłucz pod bieżącą wodą, wyszoruj muszle. Wyrzuć te, które po opukaniu pozostają otwarte. Umieść w osobnej miseczce. Przygotuj marynatę. Obierz i pokrój z grubsza trawę cytrynową oraz liście limonki i chili (jeśli chcesz, możesz usunąć nasionka). Obierz i pokrój na kawałki czosnek i imbir. Oberwij z kolendry listki i odłóż, posiekaj łodyżki. Umieść wszystkie pokrojone składniki w moździerzu i utrzyj na gładko. Wymieszaj z sosem rybnym i sojowym oraz sokiem z limonek, posól do smaku. Pak choi przekrój na ćwiartki. Groszek pokrój wzdłuż na pół. Obierz brokuły ze zdrewniałych części, a choy sum pokrój na 5-cm kawałki. Oderwij mniej więcej metrowy kawałek folii aluminiowej, rozłóż, na wierzchu umieść nieco mniejszy kawałek pergaminu. Wyłóż na pergamin warzywa, poukładaj na nich rybę i owoce morza, polej marynatą. Brzegi folii posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu ułóż drugi kawałek folii tej samej wielkości. Zwiń brzegi obu kawałków folii tak, by powstała szczelnie zamknięta paczuszka, zostawiając po 5 cm odstępu wokół zawartości. Ostrożnie umieść pakiecik na blasze do pieczenia i wstaw na spód nagrzanego piekarnika na 15 minut. Wsyp ryż do podwójnej w stosunku jego objętości ilości wrzącej wody, dodaj śmietankę kokosową. Wstaw na średni ogień, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Wyjmij pakiecik z piekarnika ostrożnie otwórz (pamiętając, że będzie mocno parował). Ułóż na półmisku, wyrzuć małże i omułki, które się nie pootwierały. Posyp cienko pokrojonym chili i listkami kolendry. Podawaj z ryżem i cząstkami limonki do skropienia.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE