Shrikhand z truskawkami

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • »' class='popover-hover'>250 g truskawek
  • obranych z szypułek i przekrojonych na pół
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 ziarenka kardamonu (należy je zmiażdżyć
  • a następnie wyjąć z łupinek nasionka i rozetrzeć w moździerzu)
  • szczypta szafranu
  • namoczonego w łyżce wrzątku
  • 3 łyżki drobnego cukru kryształu
  • 25g podprażonych płatków migdałowych

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do miski wsypać cukier, wlać ocet balsamiczny, wymieszać. Włożyć truskawki, delikatnie wymieszać. Przykryć folią plastikową i odstawić na godzinę. Do drugiej miski włożyć jogurt, roztarty kardamon, cukier i szafran, wymieszać. Do czterech szklanych pucharków nałożyć warstwę truskawek, a następnie warstwę jogurtu. Posypać płatkami migdałowymi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE