Tortellini maślane i pieczarki faszerowane podane w sosie pomidorowym

Tortellini maślane i pieczarki faszerowane zobacz Tortellini maślane i pieczarki faszerowane 2018-06-04 15:27:01
Tortellini maślane i pieczarki faszerowane
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli
Farsz:
Sos pomidorowy:
  • 1, 5 kg różnych odmian pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ocet jabłkowy
  • sól
  • pieprz
  • cząber
  • olej do smażenia
  • cebula czerwona
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
Pieczarki faszerowane:
kilka plasterków kindziuka

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto makaronowe z podanych składników. Odstawiamy zawinięte folią spożywczą, aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy na cienkie arkusze.

Przygotowujemy farsz z masła, sera dojrzewającego, bazylii, soli i pieprzu.

Porcję farszu wykładamy na ciasto, wycinamy kwadraty, sklejamy na pół i jeszcze łączymy 2 końce, jak polskie uszka. (drugą opcją są ravioli robione talerzem, wycinane rantem talerza ). Pierożki gotujemy w osolonej wodzie.

Przygotowujemy sos pomidorowy.Na oleju przesmażamy nieobrany czosnek, kiedy zarumieni się, wyjmujemy go i dodajemy pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pomidory, oczywiście pokrojone na kawałki. W trakcie duszenia,dla nadania lepszej konsystencji sosu, dodajemy troszkę koncentratu, doprawiamy octem, cukrem, solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy cząber.


Plasterki kindziuka układamy na papierze pergaminowym i wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika (lub podsmażamy na patelni).

Przygotowujemy pieczarki z farszem. Szalotkę przesmażamy na maśle, dodajemy szpinak i krótką chwilę mieszając trzymamy na patelni, zdejmujemy, przekładamy do miski, łączymy z ricottą, serem dojrzewającym, doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Pieczarki solimy, pieprzymy i smażymy od strony blaszek na złoty kolor, a następnie przekładamy na drugą stronę. Środki pieczarek wypełniamy nadzieniem szpinakowym. Chwilę trzymamy na patelni, następnie wykładamy na sos pomidorowy.
Na wierzch wykładamy po 2-3 tortellini i jeszcze chrupiące plasterki kindziuka.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE