Gazpacho
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Dania na karnawał i imprezę

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę (3 łyżki odkładamy do dekoracji).
Paprykę, cebulę, ogórek kroimy w drobną kostkę i podobnie jak wyżej część zostawiamy do dekoracji.
Kromkę chleba suszymy na suchej patelni krótko, żeby nie zbrązowiała i się nie przypiekła.
Do malaksera wrzucamy warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokruszona kromkę chleba, drobno poszatkowane chili, dolewamy tequilę, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, sól, kumin i ocet.
Miksujemy na gładki krem, w razie potrzeby podlewamy zimną wodą, jeśli zupa będzie zbyt gęsta.
Doprawiamy wg gustu.
Zupę chłodzimy przed podaniem minimum 3 godziny lub przez noc. Podajemy udekorowaną wymieszanymi ze sobą odłożonymi wcześniej warzywami. Skrapiamy wierzch oliwą i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE