Pielmieni

Pielmieni
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.14)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia rosyjska

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
Nadzienie:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta
W kopcu przesianej mąki, zrób krater wbij do niego żółtka oraz wlej ciepłą wodę z solą i drożdżami. Wyrabiaj ciasto tak, by cały płyn pozostał wewnątrz wulkanu. Jak tylko wszystkie płyny zostaną wchłonięte wyrabiaj ciasto na stolnicy, aż zacznie odstawać od dłoni. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do lodówki.

Przygotowanie farszu
Jabłka obierz ze skórki pokrój na ćwiartki. Wrzuć je do miski z wyciśniętym sokiem z cytryny. Zamieszaj, żeby nie sczerniały. Na patelni roztop masło. Praż na nim jabłka z cukrem zwykłym i waniliowym do momentu, gdy połowa soku z nich odparuje.

Zlepianie i smażenie pierogów
Ciasto rozwałkuj na stolnicy biorąc za każdym razem kęs ciasta wielkości pięści. Za pomocą kufla wycinaj kółka. Na każde kółko połóż łyżkę nadzienia. Zlep dwukrotnie brzegi dla pewności, że owoce pozostaną w środku. Pierogi delikatnie wrzucaj do gorącej frytury. Smaż do momentu, gdy z obu stron będą złoto brązowe. Odsącz na papierze. Gotowe pierogi obsyp cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

strekoza 6 lat temu

To nie są pielmieni :(((

figusia 7 lat temu

ja oczekiwałam przepisu pierożków słynnych z mię[email protected]

SylwiaM 7 lat temu

Witam. Mam pytanie czy pierożki można przygotować wcześniej (np dzień wcześniej) i przechować w lodówce?

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE