Marynowane żółtko z lekkim fondue z parmezanu

Marynowane żółtko z lekkim fondue z parmezanu
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.20
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • kilogram morskiej grubej soli
  • 250 g cukru
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 500 g purée z fasoli borlotti
  • 100 g masła
  • 100 g startego miąższu chleba tostowego (bez skórki)
  • litr wody
  • 500 g startego sera parmigiano
  • 5 g agar agar
  • sól i pieprz
  • łyżka sosu pieczeniowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wymieszać sól, cukier i purée z fasoli. Do 4 pojedynczych foremek włożyć część masy fasolowej, żółtko i przykryć pozostałą częścią masy, odstawić do zamarynowania w temperaturze pokojowej na 4-5 godzin. Po 2 godzinach marynowania obrócić żółtka na drugą stronę i ponownie przykryć masą. Pod strumieniem bieżącej wody spłukać z żółtek masę fasolową. Ubić białka i rozsmarować równo pomiędzy dwiema warstwami papieru do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 150° Celsjusza około 5 minut. Zagotować wodę z parmezanem, przefiltrować przez sitko (usunąć osad z sitka), dodać agar agar i gotować około 5 minut. Studzić około 2 godzin, zmiksować do uzyskania gładkiego kremu, doprawić solą i pieprzem.
Farsz z chleba
Roztopić masło, dodać przesiany starty miąższ z chleba tostowego, doprawić solą i pieprzem, rozsmarować równo pomiędzy dwiema warstwami papieru do pieczenia. Odstawić masę chlebową do lodówki, gdy stężeje, wykroić wykrawaczem do ciastek krążki. Na głębokim talerzu ułożyć dwie łyżki fondue, położyć krążek z chleba i podgrzać w temperaturze około 60° Celsjusza. Podawać z ułożonym pośrodku marynowanym żółtkiem otoczonym płatami pieczonego białka i kroplami sosu pieczeniowego.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE