Wiosenne pierogi z botwinką i bryndzą - Joanna Jakubiuk

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 4620

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

400 g mąki pszennej

1-2 surowe żółtka

2 łyżka stopionego masła

sól

ciepła przegotowana woda

Farsz:

500 g botwinki

200 g bryndzy

łyżka masła

1 jajko

2 pęczki szczypiorku

2 małe ostre papryczki chili

sól

Do polania:

kwaśna śmietana

pieprz czarny

 

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, dolać niepełną szklankę wody, dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w bawełnianą ściereczkę i odstawić żeby „odpoczęło”. Botwinkę dokładnie umyć, drobno posiekać, przelać wrzątkiem na sicie, osączyć. Masło rozetrzeć z jajkiem i cały czas ucierając stopniowo dodawać bryndzę, sól i pokrojoną drobno paprykę. Do masy z sera dodać botwinkę i posiekany drobno szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta wykroić niewielkie krążki, na każdy z nich nałożyć farsz, dokładnie zlepić i gotować we wrzącej wodzie kilka minut. Podawać polane kwaśną śmietaną i oprószone świeżo mielonym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z ciasta francuskiego z kurkami i szynką
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierożki goutie
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Pieróg biłgorajski
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi na słodko
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.