Bezglutenowy torcik malinowy

Bezglutenowy torcik malinowy
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Torty

Składniki:

  • Biszkopt bezglutenowy:
  • 170 g białek
  • 80 g cukru
  • 40 g mąki z amarantusa
  • 100 skrobi kukurydzianej
  • 60 g rozpuszczonego masła
Masa malinowa:
  • 150 g malin
  • 30 g cukru
  • 5 g skrobi kukurydzianej
  • 2 g pektyny
  • 5 ml cytryny
  • 50 ml wody odsączonej z mrożonych malin
  • ½ bobu tonka
Warstwa prażynkowa:
  • 80 g orzechów nerkowca
  • 50 g karmelizowanej białej czekolady
  • 40 g płatków kukurydzianych
Krem z białej czekolady:
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki
  • 50 g masła kakaowego
  • 200 g bitej śmietany
  • kilka listków werbeny
Dodatkowo:
  • olej do posmarowania formy
  • 125 ml syropu cukrowego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Biszkopt:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, białka ubić na pianę i połączyć z żółtkami. Mąkę wymieszać ze skrobią i przesiać, połączyć z masą jajeczną, dodać rozpuszczone masło i wymieszać do połączenia. Przelać do foremki i piec 25-30 min, w 180 stopniach C.

Masa malinowa:
Wodę z mrożonych malin podgrzać ze startą na tarce tonką, sokiem cytrynowym, cukrem, pektyną, mąką kukurydzianą. Ciągle mieszając podgrzewać do zgęstnienia. Schłodzić w lodówce.

Warstwa prażynkowa:
Pastę orzechową wymieszać z posiekaną czekoladą, rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać płatki kukurydziane, rozkruszyć łopatką.

Mus z białej czekolady:
Śmietanę zagotować z listkami werbeny, odstawić na chwilę, aż mleko nabierze aromatu, przecedzić. Czekoladę posiekać, wymieszać z masłem kakaowym, zalać gorącą śmietaną, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Połączyć z bitą śmietaną.

Wykończenie:
Biszkopt przekroić na 3 blaty równej grubości. Okroić brzegi blatów tak, żeby ich średnica była odrobinę mniejsza, niż średnica rantu, w którym składany będzie tort. Rant posmarować cienką warstwą oleju. Na jego dnie ułożyć blat biszkoptu, nasączyć odrobiną syropu cukrowego, wyłożyć warstwę prażynki, 1/3 kremu z białej czekolady i masę malinową. Przykryć kolejną warstwą biszkoptu, nasączyć syropem cukrowym, górę i brzegi tortu wykończyć resztą kremu z białej czekolady. Zamrozić.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE