Makaron z trzema serami

Makaron z trzema serami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Donna Hay

Seria kulinarna:
Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 200 g makaronu rigatoni lub fettuccine
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżka liści mięty
  • 150 g ricotty
  • ⅓ szklanki (25 g) drobno tartego parmezanu
  • 100 g pokruszonego sera pleśniowego
  • sól morska i grubo mielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku przez 10-12 minut. Odcedzić i wrzucić z powrotem do ciepłego garnka. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić masło i wlać oliwę. Podgrzewać, aż masło się roztopi. Wrzucić szałwię i podsmażać po 3 minuty z każdej strony, aż liście będą chrupkie. Makaron połączyć z ricottą, parmezanem i serem pleśniowym. Rozłożyć na talerze i przybrać szałwią. Polać masłem szałwiowym. Przed podaniem posypać solą i pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA