Tomasz Jakubiak

Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 10236

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

15 g świeżych drożdży ogrzanych do temperatury pokojowej

1/4 szklanki mleka letniego

półtorej szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 550)

2 jajka nie z lodówki

4 łyżki cukru

szczypta soli

pół kostki masła extra 82% tłuszczu (miękkiego)

1 jajko do posmarowania rogalików

13 łyżek twarogu owczego doprawionego solą

pieprzem i jednym ząbkiem czosnku

 

Przygotowanie:

Pokruszone drożdże wkładam do dużej miski, dodaję letnie mleko, cukier i mieszam. Dodaję część mąki i mieszam aż powstanie rzadkie ciasto jak na naleśniki. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego ciasta przesiewam resztę mąki i wyrabiam. Jajka roztrzepuję z cukrem i solą po czym dodaję do ciasta wraz z masłem. Ciasto wyrabiam do momentu aż z łatwością będzie odchodzić od rąk. Ciasto powinno być dosyć rzadkie. Po wyrobieniu, ciasto wkładam do miski, nakrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto po upływie czasu ponownie wyrabiam kilka minut na stolnicy, zawijam w folię streczową i przekładam do lodówki na około 12 h. Gotowe ciasto rozwałkowuję na prostokąt o bokach 25 x 35cm i grubości 1 cm. Powstały placek kroję na 6 kwadratów, a każdy z nich na trójkąty. Na środku każdego trójkąta kładę po 1 łyżeczce twarogu i zwijam rogale. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C, na dwie blachy wykładam papier do pieczenia, posypuję mąką i układam rogaliki. Każdy rogalik smaruję roztrzepanym jajem. Piekę około 15 minut. Do słonych rogalików świetnie pasuje żurawina lub borówka.

powrót

Podobne przepisy

Granola szarlotkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie
Omlet biszkoptowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

zibipap

postów: 11

13.04.2013 14:42

CYTUJ

A gdzie w przepisie zaginęły szczypiorek i suszone pomidory ?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.