Ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka cytrynowe
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko (odc.24)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis


Ciasto
1 szklanka mąki (110g)
¼ szklanki kaszy kukurydzianej (50g)
¼ szklanki cukru pudru (20g)
szczyptę soli
½ szklanki masła (115g)

Masa
4 jaja plus 2 żółtka
1 1/3 szklanki cukru (300g)
2 łyżeczki skórki cytrynowej
½ szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki śmietanki kremówki

Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, kaszę kukurydzianą, cukier puder. Zamieszać palcami i dosypać szczyptę soli. Dodać masło, rozetrzeć, aż powstanie kruche ciasto. Przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem. Wstawić na 15-18 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Po upieczeniu spód musi wystygnąć, zanim nałoży się masę.

Masa
Ubić jaja z żółtkami i cukrem. Wsypać startą skórkę z cytryny, wlać sok z cytryny, wymieszać. Dosypać proszek do pieczenia, dolać śmietanę kremówkę. Ubić, wylać na spód. Wstawić na 25 - 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Wystudzić, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Posypać cukrem pudrem, pokroić.

Wersja zmodyfikowana

CIASTECZKA CYTRYNOWE Z ZABAIONE I OWOCAMI W LIKIERZE

Upiec ciasteczka cytrynowe według powyższego przepisu.
Zrobić cytrynowe zabaione: sok z cytryny, żółtka, cukier i białe wino ubić na puszystą masę w kąpieli wodnej. Przygotować owoce w likierze. Do miski wrzucić świeże maliny, pokrojone truskawki, jeżyny i jagody. Dodać długie paseczki skórki cytrynowej. Dolać limoncello czyli likier cytrynowy i delikatnie wymieszać. Ciasteczka cytrynowe serwować z łyżką owoców w likierze i kremem zabaione.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE