Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis


Ciasto
1 szklanka masła o temperaturze pokojowej (225g)
1/3 szklanki cukru (75g)
4 żółtka
1 2/3 szklanki mąki (185g)
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka soli

Farsz
170g posiekanej czekolady gorzkiej lub deserowej
¾ szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżka brandy
1 jajko

Przygotowanie:
Przygotować ciasto. Cukier z masłem utrzeć na puszystą masę. Dolewać po jednym żółtku, mieszając. Przesiać mąkę, kakao i sól, dosypać do masła. Mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą, uformować krąg i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości około pół centymetra. Wyłożyć ciastem formę do tart o wyjmowanym dnie. Schładzać ciasto w foremce przez 20 minut. Nakłuć widelcem i piec przez 18-20 minut. Schłodzić. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 stopni

Przygotować farsz Posiekaną czekoladę wrzucić do miski. Pogrzać śmietanę niemal do wrzenia i wlać do czekolady. Odstawić na minutę, delikatnie wymieszać. Dodać ekstrakt wanilii i brandy, wymieszać. Roztrzepać jajko, przelać do masy. Przelać na spód z ciasta i piec przez 12 minut. Studzić przez 15 minut, następnie schładzać w lodówce przez 2 godziny przed podaniem. Kroić rozgrzanym, suchym nożem. Wierzch można pomalować złotym pyłem wymieszanym z brandy. (Złoty pył kupuje się w sklepach zaopatrujących cukiernie.) Porcje ciasta układać na talerzach ozdobionych sosami owocowymi.

Aby otrzymać sos owocowy, należy rozetrzeć miękkie owoce (np. maliny, jeżyny, mango) na purée, dodać nieco cukru, wymieszać i przetrzeć przez sito.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Romaniszcze 6 lat temu

Za dużo masła, po redukcji jest OK, reszta super.

Olaaa 7 lat temu

Najlepsza tarta jaką w życiu jadłam!!! Trochę zmodyfikowałam przepis i dodałam brzoskwinie z puszki ale był przepyszna! :)

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE