Zupa z krabem i kukurydzą

Zupa z krabem i kukurydzą
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Owoce morza
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy
  • 4 posiekane dymki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki posiekanych łodyg kolendry
  • 2 anchois
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 litr bulionu rybnego albo 3 saszetki dashi rozpuszczone w litrze wody
  • 2 łyżeczki tamari
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 rozmącone jajka
  • 2 filiżanki mięsa z kraba
  • natka kolendry i dymka do przybrania

Kalkulator wag i miar

Przepis

Skroić ziarna kukurydzy z kolb. Zrobić pastę z dymki, czosnku, imbiru, łodyg kolendry i anchois.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać pastę i smażyć przez 30 sekund. Dodać ziarna kukurydzy, wlać bulion i zagotować. Gotować 10-15 minut, aż kukurydza będzie miękka.
Zdjąć garnek z ognia i zblendować zupę zostawiając trochę całych ziaren. Wstawić z powrotem na ogień, wlać jajka i zamieszać. Przyprawić tamari, olejem sojowym i sosem rybnym. Przed podaniem dołożyć mięso kraba.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE