Grzanki z musem z wędzonego pstrąga na sposób prowansalski

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 15 minut
Przygotowanie:
Składniki
200g filetów z wędzonego pstrąga
5 łyżek oliwy Extra Vergine
2 łyżki soku z cytryny
100 ml śmietany
pęczek pietruszki
kilka kromek pieczywa tostowego
sól i pieprz kajeński
Przygotowanie
Usuwamy skórkę z pieczywa tostowego, wycinamy okrągłą foremką z ząbkami (o średnicy 2-3 centymetrów) wiele okrągłych kawałków pieczywa; lekko zapiekamy grzanki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza. W tym czasie kroimy na kawałki filety z pstrąga; myjemy pietruszkę, delikatnie osuszamy ściereczką i drobno siekamy. Do pojemnika miksera wkładamy kawałki pstrąga, dodajemy 2 łyżki śmietany, sok z cytryny, oliwę
i miksujemy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy stopniowo pozostałą śmietanę, miksujemy chwilę, doprawiamy mus z pstrąga szczyptą soli
i pieprzu kajeńskiego i dodajemy posiekaną pietruszkę. Nakładamy mus z pstrąga na grzanki, dekorujemy według gustu, kosteczkami pomidorów i listkami bazylii.
Źródło:

Przekąski
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze