Grzanki z musem z wędzonego pstrąga na sposób prowansalski

Grzanki z musem z wędzonego pstrąga na sposób prowansalski
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.30
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
15 minut

Przepis


Składniki
200g filetów z wędzonego pstrąga
5 łyżek oliwy Extra Vergine
2 łyżki soku z cytryny
100 ml śmietany
pęczek pietruszki
kilka kromek pieczywa tostowego
sól i pieprz kajeński

Przygotowanie
Usuwamy skórkę z pieczywa tostowego, wycinamy okrągłą foremką z ząbkami (o średnicy 2-3 centymetrów) wiele okrągłych kawałków pieczywa; lekko zapiekamy grzanki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza. W tym czasie kroimy na kawałki filety z pstrąga; myjemy pietruszkę, delikatnie osuszamy ściereczką i drobno siekamy. Do pojemnika miksera wkładamy kawałki pstrąga, dodajemy 2 łyżki śmietany, sok z cytryny, oliwę
i miksujemy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy stopniowo pozostałą śmietanę, miksujemy chwilę, doprawiamy mus z pstrąga szczyptą soli
i pieprzu kajeńskiego i dodajemy posiekaną pietruszkę. Nakładamy mus z pstrąga na grzanki, dekorujemy według gustu, kosteczkami pomidorów i listkami bazylii.

Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE