Tomasz Jakubiak

Rogaliki z ciasta francuskiego z pstrągiem, burakami i sosem cytrynowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 4735

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

filet z pstrąga ok. 300 g

300 g ugotowanych buraków

małe opakowanie serka koziego

jabłko

2 łyżki masła

sok z połowy cytryny

świeży tymianek

pieprz mielony

czarnuszka

sos koperkowo - cytrynowy:

sok z 3 cytryn

1/2 łyżki masła

2 żółtka

łyżeczka miodu

świeży koperek

Przygotowanie:

Kawałki fileta, masło i sok z cytryny zmiksuj w blenderze. Do masy z pstrąga dodaj pokrojone w drobną kostkę buraki, serek kozi, starte jabłko i posiekany świeży tymianek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj i wytnij z niego trójkąty.Na środek każdego trójkąta nałóż farsz. Boki złóż do środka i zwiń. Rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz je w 200 stopniach przez 15-20 minut.
Sok, masło, zółtka i miód połącz w misce. Wstaw miskę do kąpieli wodnej i mieszaj cały czas, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a sos zgęstnieje. Do gotowego sosu dodaj posiekany koperek. Rogaliki podawaj z sosem. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

Omlet japoński
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia japońska
Grzanki z kremem serowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cykoria w szynce pod beszamelem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.