Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem

Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
Mała Improwizacja (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki twarożku
  • szczypta ostrej papryki
  • 2-3 łyżki poszatkowanej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Lurpak Premium Miks z Oliwą z Oliwek

Kalkulator wag i miar

Przepis

Bakłażan przekroić na pół (wzdłuż), czosnek obrać i pokroić w słupki.
Naciąć miąższ bakłażana i wcisnąć czosnek, posmarować miksem, zawinąć w folię aluminiową i piec godzinę w temp. 180 stopni.
W malakserze utrzeć żółtko z musztardą, dodać wystudzony miąższ upieczonego bakłażana z czosnkiem, sok z cytryny, sól, pieprz, poszatkowaną pietruszkę i miksować.
Następnie dodać masło, serek i miksować na gładką masę.
Podawać przyprawione ostrą papryką i listkami oregano.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE