Mini pizzerinki z ulubionymi dodatkami

Mini pizzerinki z ulubionymi dodatkami
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 300 ml wody
  • 4 łyżki dobrej oliwy
  • 7 g suszonych lub 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Sos:
  • 250 ml pomidorów z puszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
Dodatki:
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kulki mozzarelli
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • gruba sól lub maldon
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • kilka plastrów salami
  • kilka plastrów szynki
  • ½ szklanki startego sera np. gruyere
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotowujemy zaczyn drożdżowy, rozcierając drożdże z cukrem pudrem, dolewając kilka łyżek ciepłej wody i 1-2 łyżki mąki. Ucieramy na pastę i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Następnie pozostałą mąkę, wraz z solą, wodą, oliwą i podrośniętym zaczynem wlewamy do dużej miski i za pomocą miksera z zamontowanym hakiem wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby lekko podsypujemy mąką, ale ciasto lepiej jeśli będzie luźniejsze niż zbyt ciężki i zbite. Owijamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy składniki do obłożenia pizzerinek. Za pomocą blendera miksujemy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól, pieprz i miód. Salami i szynkę kroimy w cieniutkie paseczki. Ćwierć szklanki oliwy mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Podrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, ręce polewamy oliwą i ponownie wyrabiamy ciasto przez chwilę. Następnie dzielimy ciasto na 12-16 podobnej wielkości porcji. Każdą formujemy w kulkę i układamy ściśle w przygotowanej formie. Część kuleczek pokrywamy sosem, a część oliwą z czosnkiem.

Pizzerinki z sosem dodatkowo obkładamy paskami salami i szynki oraz serem mozzarella i gryuere. Te, które posmarowaliśmy oliwą posypujemy solą, rozmarynem i parmezanem. Odstawiamy formę na 15 minut, żeby pizzerinki lekko podrosły i wstawiamy do pieca na 20-25 minut, aż ładnie się zapieką i wyrosną. Podajemy na desce, tak by goście mogli odrywać sobie po kuleczce. 

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE