Pan bagnat

Pan bagnat
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zmieszać w misce pomidory, cebulę i liście bazylii. Doprawić octem z czerwonego wina, posolić i popieprzyć. Odstawić na 5 min, żeby przeszło. Przekroić bagietkę wzdłuż i usunąć 2/3 miękiszu, pozostawiając chrupką skórkę. Natrzeć wnętrze czosnkiem i obficie spryskać oliwą. Napełnić bagietkę masą pomidorową. Pozostały sok nałożyć łyżką na wierzch skórki, a resztą polać masę. Ułożyć warstwę z pokrojonych oliwek. Na nie położyć plasterki jajka, posolić, popieprzyć i nkryć górną częścią bagietki, mocno przyciskając. Zawinąć w papier śniadaniowy. Im dłużej bagietka w nim poleży, tym bardziej nasiąknie.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE