Mark  Bittman

Ragu z krewetkami


Przepis z programu Minimalista (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ragu z krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ok 700 g średnich i dużych krewetek

nieobranych

sól i zmielony czarny pieprz

szczypta pieprzu Cayenne

3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

2 średnie lub jedna duża posiekana cebula

1 średnia marchew

obrana i drobno pokrojona

1 duży lub 3 małe pomidory

pokrojone

razem z sokiem

1 łyżeczka posiekanego majeranku lub oregano plus kilka gałązek do przybrania

450 g makaronu

najlepiej świeżego

 

 

Przygotowanie:


Obrać krewetki. Ugotować pancerze w małej ilości wody (tylko tyle, by je przykryć), z dużą szczyptą soli, pieprzu czarnego i kajeńskiego. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, wyjąć. Zachować wodę z gotowania, pancerze wyrzucić. Zagotować i posolić wodę na makaron. W międzyczasie drobno pokroić ok. 1/3 krewetek. Wlać oliwę na średniej wielkości patelnię, rozgrzać ją na średnim ogniu. Po minucie wrzucić na patelnię cebulę i marchew. Smażyć od czasu do czasu mieszając aż cebula będzie dosyć miękka, ok. 10 minut. Dodać pomidory, zioła i pokrojone krewetki. Smażyć cały czas na średnim ogniu, czasem zamieszać, aż pomidory zaczną się rozpadać. Wlać wywar z pancerzy i gotować aż odparuje, ale mieszanka nie będzie sucha. Kiedy sos jest prawie gotowy, ugotować makaron. Ok. 5 minut przed końcem gotowania makaronu wrzucić do sosu całe krewetki. Podawać makaron z sosem i krewetkami, przybrany gałązkami majeranku lub listkami oregano.

powrót

Podobne przepisy

Pampuchy poznańskie z mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.