Wariacja na temat tiramisu

Wariacja na temat tiramisu
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.00
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:


Biszkopt:
2 duże jajka
1 łyżka mąki zwykłej
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa tiramisu:
4 żółtka
500 g serka mascarpone
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
200 ml kremówki
1 i ½ łyżeczki żelatyny

Masa amaretto:
2 żółtka
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru
100 ml likieru amaretto
100 ml kremówki

Do nasączenia biszkoptu:
Około 100 ml mocnej kawy wymieszanej z likierem amaretto.

Biszkopt:
Całe jajka ubić bardzo mocno z cukrem. Następnie delikatnie wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy 23 - 24 cm i włożyć do zimnego piekarnika. Następnie nastawić pieczenie na 180 stopni C na około 15 minut. Po wystudzeniu wyciąć w nim filiżanką, w której będziemy przygotowywać deser, 4 kółka.

Masa tiramisu:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Po napęcznieniu delikatnie podgrzać, aż się rozpuści. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać. Do powstałej masy dodać wystudzoną żelatynę, a na końcu ubitą kremówkę. Powstałą masę przełożyć do filiżanek o pojemności 200 - 250 ml. Schłodzić w lodówce około 2 godziny.

Masa amaretto:
Czekoladę rozpuścić z likierem i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę, którą łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu dodać ubitą kremówkę.

Formowanie deseru:
Wyciągamy z lodówki filiżanki z masą tiramisu. W każdej z nich wydrążamy łyżeczką okrągłe wgłębienie, które wypełniamy masą amaretto. Następnie na wierzchu każdej filiżanki kładziemy wycięte wcześniej biszkoptowe kółko, które nasączamy przygotowaną kawą z likierem. Deser
chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc. Aby wyciągnąć deser z filiżanki należy ją na moment zanurzyć w gorącej wodzie, następnie przykryć talerzykiem i odwrócić do góry dnem. Każdą porcję posypać gorzkim kakao.


© Dorota Cyman

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE