Linguine z krabem

Linguine z krabem
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
35 minut

Przepis

Składniki:
½ porcji luksusowego ciasta na makaron (patrz osobny przepis) lub 320 g gotowego makaronu linguine
300 g białego mięsa kraba
1 bulwa fenkułu
2 cytryny
1 mały pęczek naci pietruszki (30 g)
1–2 świeże, czerwone chilli
1 czubata łyżka ciemnego mięsa kraba
8 łyżek oliwy extra vergine

Przygotowanie:
Jeśli używasz ciasta na makaron, rozwałkuj je, pokrój na wstążki i rozłóż, by obeschły przez godzinę. Dzięki temu makaron będzie bardziej al dente.
Oderwij nać z fenkułu i odłóż na bok. Bulwę przekrój na pół, usuń głąb i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wsyp do miski żaroodpornej. Posiekaj nać fenkułu i dorzuć połowę do miski. Dodaj skórkę otartą z 1 cytryny i sok wyciśnięty z obu. Posiekaj i dodaj natkę, wlej oliwę. Z chilli usuń nasiona i drobno posiekaj, dorzuć do miski (ew. zachowaj trochę do posypania na koniec), wszystko razem dobrze wymieszaj.
Zagotuj duży garnek wody na makaron, osól, wrzuć makaron i zamieszaj. Przykryj garnek miską z fenkułem, by warzywa się podgrzały i nieco zmiękły. Gotuj ok. 10 minut, aż makaron będzie al dente. Świeży makaron gotuje się krócej, więc podgotuj fenkuł na parze odpowiednio wcześniej.
Gdy makaron jest już ugotowany, wrzuć do miski białe i ciemne mięso z kraba, zamieszaj i chwilę podgrzewaj. Zdejmij miskę z garnka i wrzuć osączony makaron. Wlej kilka łyżek wody z gotowania, wszystko razem dobrze wymieszaj, skrop oliwą extra vergine i sokiem z cytryny, dopraw do smaku, rozłóż na ogrzane talerze, posyp resztą naci fenkułu i ew. zachowanym chilli i podawaj.

© Jamie Oliver

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE