Miękkie naleśniczki ryżowe

Miękkie naleśniczki ryżowe
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 80 g suchego wermiszelu ryżowego
  • ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • 18 arkuszy papieru ryżowego o średnicy 22 cm
  • 18 ugotowanych małych krewetek tygrysich
  • obranych i przekrojonych wzdłuż na pół
  • 120 g gotowanej karkówki
  • pokrojonej na cienkie plastry
  • ówka sałaty lodowej
  • porwanej na kawałki
  • pęczek pachnotki wietnamskiej
  • pęczek mięty
  • pęczek szczypiorku czosnkowego
  • sos do maczania (patrz: osobny przepis)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przekroić 6 arkuszy papieru ryżowego na pół. Do dużej miski wlać ciepłą wodę. Cały arkusz papieru ryżowego włożyć do wody i poczekać, aż zmięknie, następnie rozłożyć na talerzu. Zamoczyć połówkę arkusza, aż zmięknie i ułożyć pionowo pośrodku pełnego arkusza. W ten sposób wzmocnimy arkusz, dzięki czemu nadzienie nie wypadnie. Pośrodku arkusza ułożyć 3 połówki krewetek. Na krewetkach położyć listki pachnotki i mięty, kawałki sałaty oraz plasterki wieprzowiny i garstkę makaronu.
Najpierw podwinąć wszystkie brzegi arkusza, tak, by powstała koperta. Następnie zwijać od dołu do góry (czyli od bliższego nam końca, „od siebie”). Należy zwijać ciasno, pilnując, by podwijać brzegi. Przed ostatnim zawinięciem wsunąć z obu stron po gałązce szczypiorku, tak, by wystawał częściowo na zewnątrz. Podawać z sosem do maczania.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE