Kluski śląskie z soczewicy z gulaszem z młodych warzyw

Kluski śląskie z soczewicy z gulaszem z młodych warzyw
Oceń przepis:
142 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Kluski:
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej
  • 2 cebule
  • skrobia ziemniaczana (¼ objętości soczewicy)
  • sól
  • pieprz czarny
  • kminek mielony
  • olej kokosowy bezzapachowy do smażenia
Gulasz:
  • 1 tofu wędzone
  • 2 czerwone cebule
  • 400 g pomidorów pelati
  • 10-12 zielonych szparagów
  • 100 g groszku cukrowego
  • 1 kalarepka
  • 1 mały kalafior
  • seler naciowy
  • 1 mały brokuł
  • 1 papryka ramiro
  • 4 śliwki czerwone
  • ocet jabłkowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • olej rzepakowy
  • świeże zioła (oregano, lubczyk, bazylia)
  • koperek
  • natka pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kluski: cebulę przesmażamy na oleju kokosowym. Ugotowaną soczewicę i przesmażoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o małych oczkach. Dodajemy skrobię ziemniaczaną, kminek mielony, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy ciasto , dzielimy na małe kawałki, formujemy kluski z dziurką. Tak przygotowane gotujemy wodzie z dodatkiem soli i odrobiny skrobi ziemniaczanej.


Gulasz: na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy w trakcie troszkę cukru, karmelizujemy, zalewamy octem. Odparowujemy. Do powstałego sosu dodajemy śliwki świeże i pomidory pelati. Dusimy do miękkości, miksujemy, doprawiamy raz jeszcze octem i solą oraz pieprzem.


Pozostałe warzywa kroimy, przesmażamy na patelni, doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Sos wylewamy na talerz, układamy kluski, smażone warzywa i posypujemy kruszonym, wędzonym tofu. Dekorujemy świeżymi ziołami, oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.


 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA