Kluski z bryndzy z sosem warzywnym

Kluski z bryndzy z sosem warzywnym
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

Kluski z bryndzy:

  • 300 g bryndzy
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 2 łyżki syropu z pędów sosny
Sos warzywny:
  • 1 żółta cukinia
  • 1 zielona cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • czerwona cebula
  • 6 pomidorków cherry
  • oliwa do przesmażenia
  • sól, pieprz
  • 4 liście czerwonej i zielonej bazylii
  • sok z połowy cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z bryndzy, jajka, mąki i syropu zrób ciasto. Uformuj wałeczki i pokrój je na kluseczki.
Gotuj we wrzącej i osolonej wodzie do momentu aż wypłyną. Cukinie i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek na cienkie plasterki. Na oliwie przesmaż warzywa. Dopraw je solą i pieprzem. Dodaj połówki pomidorków cherry, bazylię i sok z cytryny. Całość wymieszaj. Do gotowego sosu dodaj ugotowane kluseczki. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA