Kotlety schabowe z ptysiami nadziewanymi serem i żurawiną

Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 4 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto parzone:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- szczypta soli
- 4-5 jajek
200 g sera typu lazur
- 200 g serka kremowego
- żurawina
1 kg schabu bez kości
- olej do smażenia
- 50 g masła klarowanego
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 3 szalotki
- 250 ml bulionu warzywnego
- tymianek świeży
- winogrona bezpestkowe
- skórka z cytryny
- 200 g groszku mrożonego
Przygotowanie:
Zaczynamy od ciasta. Wodę zagotowujemy z masłem i solą, do gotującej dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy przez kilka minut, aż mąka nam się zaparzy. Ciasto wyjmujemy z garnka i przestudzamy. Mikserem wcieramy do ciasta pojedynczo jajka. Ciasto wyciskamy za pomocą worka cukierniczego na pergamin, pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku na około 40 minut.
Żurawinę wrzucamy do syropu cukrowego (gotująca się woda z cukrem). Ser lazur mieszamy z serkiem kremowym.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Mięso kroimy w solidne plastry jak na kotlety, oprószamy solą, pieprzem i cukrem, dzięki czemu mięso ładnie nam się zarumieni. Smażymy z dwóch stron, zdejmujemy z patelni.
Na patelni na tłuszczu ze smażenia przesmażamy szalotkę, dodajemy bulion, odparowujemy. Przesmażone kotlety wkładamy do sosu, dodajemy tymianek i skórkę z cytryny, podduszamy. Dodajemy groszek i winogrona bezpestkowe.
Wyciągamy ptysie z piekarnika, przestudzamy. Przekrawamy w połowie, wypełniamy przesmażoną w syropie żurawiną i serami, nakrywamy drugą polową ptysia. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy,
Na talerze wykładamy mięso, ptysie, groszek, żurawinę i sos.
Żurawinę wrzucamy do syropu cukrowego (gotująca się woda z cukrem). Ser lazur mieszamy z serkiem kremowym.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Mięso kroimy w solidne plastry jak na kotlety, oprószamy solą, pieprzem i cukrem, dzięki czemu mięso ładnie nam się zarumieni. Smażymy z dwóch stron, zdejmujemy z patelni.
Na patelni na tłuszczu ze smażenia przesmażamy szalotkę, dodajemy bulion, odparowujemy. Przesmażone kotlety wkładamy do sosu, dodajemy tymianek i skórkę z cytryny, podduszamy. Dodajemy groszek i winogrona bezpestkowe.
Wyciągamy ptysie z piekarnika, przestudzamy. Przekrawamy w połowie, wypełniamy przesmażoną w syropie żurawiną i serami, nakrywamy drugą polową ptysia. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy,
Na talerze wykładamy mięso, ptysie, groszek, żurawinę i sos.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z wieprzowiny
Kuchnia polska
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze