Opiekana dynia

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

Opiekana dynia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

450 g dyni piżmowej

łyżka oliwy

sól i pieprz

kilka łodyżek tymianku

kilka liści laurowych

1 – 2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Pokroić dynię na półksiężyce grubości centymetra. Obtoczyć w oliwie. Ułożyć rządkami na blasze (nie spiętrzać). Posolić i popieprzyć, posypać tymiankiem i liśćmi laurowymi. Nałożyć po kawałeczku masła. Piec, przewracając w połowie czasu, aż dynia zmięknie i będzie miała skarmelizowane, brązowe brzegi.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.