Mule zapiekane z czosnkiem, pietruszką i bułką tartą

Mule zapiekane z czosnkiem, pietruszką i bułką tartą
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 40 szt. muli (dużych)
  • 200 g bułki tartej lub panko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego świeżego majeranku
  • sól, pieprz do smaku
do gotowania muli:
  • 50 ml białego wina
  • ząbek czosnku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Na patelnię lub do rondelka wlej oliwę, dodaj masło, podgrzej i poczekaj, aż masło się roztopi. Dodaj czosnek, wymieszaj i duś kilka sekund, aż poczujesz przyjemny zapach czosnku. Wlej zawartość rondelka do miski z bułką tartą. Wymieszaj, dodaj świeże zioła i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Mule – można przygotować na dwa sposoby: wcześniej ugotowane w garnku z dodatkiem 50 ml białego wytrawnego wina i ząbkiem czosnku, lub na surowo. W obu przypadkach otwórz mule i wyrzuć puste muszelki.

Do pełnych muszelek wsyp po łyżeczce bułki tartej z dodatkami tak, aby pokryła mule.

Dno foremki zasyp grubą (1 cm warstwą) soli lub folią aluminiową i ułóż na niej mule. Piecz w 180 stopniach przez 7-8 min.

Wyjmij z piekarnika i serwuj od razu, z kieliszkiem białego lub różowego wytrawnego wina.

 

 

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE