Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Ragout:

Przybranie:
  • łyżka oliwy
  • 6 8 plastrów boczku pokrojonych na skwarki
  • 40 obranych cebulek perłowych
  • 500 g pieczarek

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Wyjąć mięso, żeby osiągnęło temperaturę pokojową, na ok. 20 minut. Rozgrzać tłuszcz w dużej brytfannie. Obsmażyć partiami kawałki mięsa ze wszystkich stron, wyjmować i odkładać. Potem w tym samym tłuszczu obsmażyć marchew i cebulę do miękkości. Na ostatnią minutę wrzucić czosnek. Wsypać mąkę i przesmażać przez 2 minuty. Wlać wino i wywar. Wrzucić bouquet garni. Włożyć mięso z powrotem do brytfanny, zakryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika.
W tym czasie przygotować przybranie: rozgrzać tłuszcz na patelni i usmażyć boczek. Wyjąć. Obsmażyć cebulki na złoto, wyjąć. Na końcu obsmażyć pieczarki, wyjąć. Zdeglasować sos połową miarki wody, zredukować do gęstości sosu i polać przybranie. Odstawić. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny. Przecedzić soki, usunąć warzywa. Zlać płyn z powrotem i odgotować, żeby zgęstniał. Przełożyć mięso z powrotem na patelnię i dodać przybranie. Zakryć i dusić na wolnym ogniu, aż cebulki zmiękną i smaki się połączą, ok. 10 minut. W razie potrzeby doprawić.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE