Michael  Smith

(odc.033) krem parmezanowy z syropem balsamiczno-miodowym


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.33)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.033) krem parmezanowy z syropem balsamiczno-miodowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Krem

1 szklanka śmietany kremówki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 gałązki świeżego rozmarynu

300 g tartego parmezanu



Syrop

2 szklanki octu balsamicznego

½ szklanki miodu



Przygotowanie

Zacznij od kremu. Wlej do rondelka śmietanę i ekstrakt waniliowy, dodaj rozmaryn i podgrzej. Zmniejsz ogień i gotuj jakieś 10 minut, żeby śmietana przeszła aromatem rozmarynu. Wyjmij rozmaryn i cały czas mieszając dodawaj partiami ser, aż się zupełnie roztopi. Przelej do miski, ostudź i wstaw do lodówki, żeby zgęstniał. Przygotuj syrop. Wlej składniki do rondla i zredukuj o 2/3, aż płyn będzie miał konsystencję gęstego syropu. Ostudź i przechowuj w słoiku w lodówce. Gotowy syrop możesz przechowywać kilka miesięcy. Podawaj kulki kremu polane syropem. Ten deser wygląda jak lody waniliowe z sosem czekoladowym.





© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Egzotyczna sałatka owocowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczone jabłka z sosem karmelowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#Tłusk

13.02.2012 23:46


Parzęczew

CYTUJ

nowobagackich chamow w polsce. wszystkich ludzi za granica.

#kfqwcnucdub

19.11.2011 19:19


CYTUJ

m1jsqX <a href="http://vosmfwbyyqlu.com/">vosmfwbyyqlu</a>, [url=http://ugltcrobvnpm.com/]ugltcrobvnpm[/url], http://ungflqflsgis.com/, http://occazbjpdxeb.com/

#vwoeddln

24.10.2011 13:13


CYTUJ

25vAmI <a href="http://uphjyfyjcvqb.com/">uphjyfyjcvqb</a>, [url=http://iuyccepqiwku.com/]iuyccepqiwku[/url], http://qwrsyurudwbu.com/, http://wjdbogpownjz.com/

#dfavfds

06.07.2011 22:49


adsvdfav

CYTUJ

300g parmezanu? jezu kogo na to stać?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.