Gofry belgijskie

Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia belgijska
Składniki:
- 3 jajka
- 80 ml mleka
- 10 g drożdży
- 300 g mąki pszennej tortowej - typ 450 lub 500
- 150 g rozpuszczonego masła
- 80 g cukru perłowego lub gruba rafinada
Przygotowanie:
W mleku rozpuścić drożdże. Dodać rozbełtane jajka, wymieszać. Dodać mąkę pszenną i wyrobić (najlepiej w robocie). Po około dwóch minutach wyrabiania dolewać powoli masło, aż ciasto całe wchłonie. Ciasto będzie lekko lejące i maślane.
Miskę z ciastem owinąć folią i wstawić do lodówki na 20-30 minut.
Po wyrośnięciu ciasta, dodać do niego cukier i lekko wymieszać. Ponownie wstawić do lodówki na 20-30 minut.
Ciasto dzielić na części po około 50 g i smażyć w średnio rozgrzanej gofrownicy.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Desery
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze