Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto

Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Delia na zimę (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:



Pesto
2 dag włoskich orzechów
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek do smażenia
3 dag pietruszki kędzierzawej
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek

Mule
1 kg oczyszczonych muli
parę szalotek
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
sól i pieprz
180 ml białego, wytrawnego wina

Reszta
makaron linguini

Przygotowanie
Orzechy lekko podsmażamy na łyżce oliwy i wrzucamy do malaksera. Dodajemy pozostałe składniki pesto i miksujemy na pastę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekane szalotki oraz czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Zwiększamy ogień, wrzucamy mule i wlewamy wino. Zmniejszamy ogień na średni, szczelnie przykrywamy i gotujemy 5 minut. Wybieramy mule na miskę i wyciągamy z nich mięso. Płyn przecedzamy przez gazę, a następnie odparowujemy do 1/3 początkowej objętości. Do zagęszczonych soków dodajemy pesto oraz mięso wyjęte z małż. Wszystko razem mieszamy i polewamy sosem ugotowany al dente makaron.

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE