Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Delia na zimę (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
Pesto
2 dag włoskich orzechów
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek do smażenia
3 dag pietruszki kędzierzawej
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
Mule
1 kg oczyszczonych muli
parę szalotek
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
sól i pieprz
180 ml białego, wytrawnego wina
Reszta
makaron linguini
Przygotowanie
Orzechy lekko podsmażamy na łyżce oliwy i wrzucamy do malaksera. Dodajemy pozostałe składniki pesto i miksujemy na pastę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekane szalotki oraz czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Zwiększamy ogień, wrzucamy mule i wlewamy wino. Zmniejszamy ogień na średni, szczelnie przykrywamy i gotujemy 5 minut. Wybieramy mule na miskę i wyciągamy z nich mięso. Płyn przecedzamy przez gazę, a następnie odparowujemy do 1/3 początkowej objętości. Do zagęszczonych soków dodajemy pesto oraz mięso wyjęte z małż. Wszystko razem mieszamy i polewamy sosem ugotowany al dente makaron.
© Delia Smith
Owoce morza
Makarony, kluski
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze