Biszkopt czekoladowy z musem z białej czekolady i owocami

Biszkopt z owocami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 180 g drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
Nasączenie:
  • 3 cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki miodu
Mus:
  • 250 ml syropu z pędów sosny
  • 500 g białej czekolady
  • 600 g śmietanki 36%
  • 18 g żelatyny
Owoce:
  • borówki amerykańskie
  • maliny
  • figi
  • czerwone porzeczki
  • truskawki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nasączenie: cytryny kroimy w plastry, wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier i chwilę smażymy. W trakcie dodajemy wodę i gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru i powstania syropu. Pod koniec dodajemy miód, zestawiamy z ognia, studzimy.

Mus: Zagotowujemy syrop z pędów sosny i gorącym zalewamy białą czekoladę, wcześniej pokruszoną w drobne kawałki. Na chwilę odstawiamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Kiedy tylko czekolada będzie rozpuszczona, dodajemy namoczoną żelatynę. Dokładnie wszystko mieszamy,  a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietanką. Odstawiamy do ostudzenia do lodówki.

Biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę, w trakcie dodajemy partiami cukier, który przy ubijaniu usztywni pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy żółtka. Do puszystych jaj z cukrem dodajemy, mieszając ręcznie, kakao rozpuszczone w wodzie do konsystencji gęstej śmietany i na koniec mąkę. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Wypieczony biszkopt nasączamy syropem cytrynowym, na wierzch wykładamy mus z pędów sosny i dekorujemy świeżymi owocami, posypujemy cukrem pudrem z wanilią.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA