Duszony kurczak z pomidorami i fenkułem

Oceń przepis:
Przygotował:
Bill Granger
- Seria kulinarna:
- Kuchnia Billa (odc.8)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
Składniki
porcje kurczaka z kością
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1 średnia cebula
fenkuł
kilka ząbków czosnku
puszka krojonych pomidorów
pieczona papryka
2 łyżeczki papryki w proszku (ostra wędzona lub zwykła słodka)
szczypta szafranu
½ łyżeczki kopru włoskiego
2 szklanki wywaru z kurczaka (lub bulionu z kostki rosołowej)
pomarańcza
2 łyżeczki miodu
natka pietruszki
Przygotowanie
Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. W garnku z grubym dnem rozgrzać niewielką ilość oliwy, ułożyć mięso skórką do spodu i obsmażyć. Cebule i fenkuł przekroić na pół i pokroić na plasterki. Przewrócić kurczaka i smażyć chwilę z drugiej strony, mięso z patelni przełożyć na talerz. Odlać część tłuszczu, który wytopił się z kurczaka. Zmniejszyć ogień i włożyć cebulę, fenkuł i pokrojony czosnek, wymieszać. Dodać pomidory oraz pieczoną paprykę, pokrojoną w cienkie paski i paprykę w proszku, szafran i koper włoski. Wlać wywar z kurczaka i kawałek skórki z pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia i włożyć kurczaka. Przykryć, zmniejszyć gaz i dusić 25 minut. Na koniec dodać miód i posypać posiekaną natką pietruszki.
© Bill Granger 2006
Dania mięsne
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze