Duszony kurczak z pomidorami i fenkułem

Duszony kurczak z pomidorami i fenkułem
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Bill Granger

Seria kulinarna:
Kuchnia Billa (odc.8)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:



Składniki
porcje kurczaka z kością
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1 średnia cebula
fenkuł
kilka ząbków czosnku
puszka krojonych pomidorów
pieczona papryka
2 łyżeczki papryki w proszku (ostra wędzona lub zwykła słodka)
szczypta szafranu
½ łyżeczki kopru włoskiego
2 szklanki wywaru z kurczaka (lub bulionu z kostki rosołowej)
pomarańcza
2 łyżeczki miodu
natka pietruszki

Przygotowanie

Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. W garnku z grubym dnem rozgrzać niewielką ilość oliwy, ułożyć mięso skórką do spodu i obsmażyć. Cebule i fenkuł przekroić na pół i pokroić na plasterki. Przewrócić kurczaka i smażyć chwilę z drugiej strony, mięso z patelni przełożyć na talerz. Odlać część tłuszczu, który wytopił się z kurczaka. Zmniejszyć ogień i włożyć cebulę, fenkuł i pokrojony czosnek, wymieszać. Dodać pomidory oraz pieczoną paprykę, pokrojoną w cienkie paski i paprykę w proszku, szafran i koper włoski. Wlać wywar z kurczaka i kawałek skórki z pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia i włożyć kurczaka. Przykryć, zmniejszyć gaz i dusić 25 minut. Na koniec dodać miód i posypać posiekaną natką pietruszki.

© Bill Granger 2006

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE