Jabłka pieczone z domową czekoladą

Oceń przepis:
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Desery, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 8 jabłek (np. szara reneta)
- 2 garści namoczonych daktyli suszonych
- 2,5 łyżki kakao i karobu, w dowolnych proporcjach
- 2 łyżki masła klarowanego
- cynamon do smaku
Przygotowanie:
Jabłka umyj, odetnij „kapelusze” i usuń gniazda nasienne.
Namoczone daktyle zmiksuj z kakao i karobem oraz masłem klarowanym.
Napełnij wydrążone jabłka tak przygotowaną domową czekoladą i zamknij „kapeluszami”.
Zapiecz w piekarniku w temperaturze 160º C przez ok. 20 minut (do widocznej miękkości jabłek). Podawaj na gorąco lub zimno.
Namoczone daktyle zmiksuj z kakao i karobem oraz masłem klarowanym.
Napełnij wydrążone jabłka tak przygotowaną domową czekoladą i zamknij „kapeluszami”.
Zapiecz w piekarniku w temperaturze 160º C przez ok. 20 minut (do widocznej miękkości jabłek). Podawaj na gorąco lub zimno.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze