Zapieczone lody z sosem zabaione

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.20)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery, Lody
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 500 ml lodów waniliowych

  • 150 g siekanych bakalii
  • 50 ml ajerkoniaku
  • »' class='popover-hover'>250 g truskawek
  • kiwi
  • mango
  • Sos
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 40 ml ajerkoniaku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Lody wymieszaj z ajerkoniakiem i bakaliami. Wyłóż nimi foremkę do zapiekania. Wstaw z powrotem do zamrażarki. Żółtka z cukrem zwykłym i waniliowym ukręć na kogel-mogel. Wstaw miskę do kąpieli wodnej, ubijając dalej ajerkoniaku oraz śmietanę. Zdejmij zabaione z ognia, gdy w widoczny sposób zgęstnieje. Zamrożone lody polej zabaione. Na lodach z sosem można ułożyć truskawki pokrojone w ćwiartki, kiwi w plasterki i piórka z mango. Wstaw do piekarnika nastawionego na mocny grill tylko do momentu jak u góry pojawi się spieczona skórka. Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE